Неделя,

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

От: Агенция Стандарт -
285
Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург
A
A
A

Петчленен състав на ВАС отмени окончателно като незаконосъобразно наложеното от ВСС дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова. От съда припомнят, че Тодорова бе наказана през 2020 г. от ВСС.

Преди няколко дни по казуса имаше и решение на съда по правата на човека в Страсбург, според което в конкретния случай е нарушено правото на Тодорова на свободно изразяване на мнение. Освен това Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ установи и нарушаване на текст от конвенцията, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Според магистратите от ВАС решението на ЕСПЧ е ново обстоятелство. То установява нови факти от съществено правно значение, които подлежат на преценка. Освен това, решенията на съда в Страсбург имат задължителната сила за националните съдилища.

С решението на ЕСПЧ по дело на Мирослава Тодорова срещу България се приема, че предходните две дисциплинарни наказания на съдията са й наложени заради критиката - към ВСС и изпълнителната власт, като преобладаващата цел е била тя да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а не да се гарантира спазването на сроковете по делата, аргументират се съдиите от ВАС. Според тях решението на съда в Страсбург подлага на съмнение и дискредитира наложените две предходни наказания на съдия Тодорова и то по начин, задължаващ държавата да признае този факт.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com