Сряда,

Революция в КПКОНПИ! Тежко решение на Крум Зарков

От: Редактор -
14204
Революция в КПКОНПИ! Тежко решение на Крум Зарков
A
A
A

"Ще предложим двама от членовете на КПКОНПИ да се избират от Народното събрание, един да бъде посочван от президента на Републиката и по един от Общото събрание на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд", разясни  Крум Зарков.

Служебният министър обясни, че според предложението комисията ще се председателства на ротационен принцип.

"Ще предложим комисията да се председателства на ротационен принцип по една година от всеки един от членовете – 5 човека, за 5 години. Всеки от тях ще бъде председател за една година, които ще имат право само на един мандат“, каза Зарков.

От думите на Крум Зарков стана ясно, че КПКОНПИ ще бъде разделена на две комисии.

"От предишната концепция запазваме това, че членовете на комисията ще разследват престъпления, т.е. ще имат разследващи функции и дори нещо повече – мислим, че те трябва да правят само това. Това означава, че няма да се занимават с конфликт на интереси, както беше в предишния законопроект.

Комисията ще се раздели на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, другата ще се занимава с конфликта на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество", уточни правосъдния министър.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com