Вторник,

Рашков с ключов коментар за Василев и Борисов

От: Агенция Стандарт -
1216
Рашков с ключов коментар за Василев и Борисов
A
A
A

Вътрешният министър Бойко Рашков с коментар за образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление, от когото и да е. 

„Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е”, категоричен е силовият министър.

Рашков обясни, че сме станали свидетели на „незабавно образуване на досъдебно производство” от прокуратурата. „Нямам честта да познавам автора на сигнала. Става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец. В този сигнал се оплаква директно до главния прокурор от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев”, посочи той.

Силовият министър заяви, че фактите, които се съобщават в сигнала, се отнасят за дати от настоящия месец. „И са отправени до главния прокурор на Републиката. Защо до главния прокурор аз не мога да кажа. Но можем да предположим, че става дума за очевидно близки отношения между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем също така да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с бившата управляваща партия ГЕРБ. Има такива данни, ако греша - съм готов да се извиня”, обясни още Рашков, предава Нова.

Рашков сравни сигнала срещу Василев с много други дела и материали, които по думите му се изпращат на прокуратурата и дълго време нямат процесуално решение. За пример той даде няколкомесечен труд на полицейските органи за магистрала „Хемус”, изпратен до СГП.

„До ден днешен, шест месеца няма или поне ние не знаем, не е известно на нашето общество каква е реакцията на прокуратурата, какво е нейното процесуално решение. Намерила ли е прокуратурата сред стотиците страници томове от ГДНП основание да образува досъдебно производство, или не. Това е тайна, която се пази много строго от прокуратурата. Защо - не мога да кажа”, разясни министърът. В случая с Василев обаче имало незабавно произнасяне.

Според вътрешния министър е „крайно време” на председателя на ЕНП Манфред Вебер да му се кажат „няколко неща за лидера на ГЕРБ”. „ГЕРБ обича да иска съдействие отвън. Желае много да ѝ се помага много на нея, включително и от Манфред Вебер. Крайно време е да му кажем няколко неща за лидера на ГЕРБ, която се счита за дясна партия и част от семейството на ЕНП кой е Борисов”, каза той.

Рашков подчерта, че лидерът на ГЕРБ  е бил на работа в МВР до 1990 г. „Напуснал е МВР господин инженер Бойко Методиев Борисов, защото не е пожелал да се деполитизира, да си остави партийния билет, с който удостоверява, че е бил член на Българската комунистическа партия до този момент и е поискал да напусне, за да си остане такъв”, посочи той и разкритикува Борисов с думите: „Нека да не се прави повече светец, отколкото е”.

Той даде подробности и за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. „Задържането е въз основа на Закона за МВР. За това, защото текстът от него предвижда, ако има данни за участие на едно лице в извършването на престъпление, по отношение на него може да се вземе такава административна мярка”, уточни Рашков.

Министърът заяви, че са се събирали материали във връзка с дейността на Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Арнаудова в продължение на повече от два-три месеца. „Те достигнаха обем от 470 страници и настъпи момент, в който трябваше да се предприемат други действия, за да може да се постави началото на наказателен процес”, допълни той.

Рашков каза, че сме станали очевидци на „полуграмотни изказвания” от някой прокурори, че не било възможно бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан. „Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка”, обясни той.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com