Рашков с удар по прокуратурата, иска допълнителни правомощия

Все едно работим на различни планети с държавното обвинение, каза МВР шефът

Рашков с удар по прокуратурата, иска допълнителни правомощия | StandartNews.com

"Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми".

Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с взаимоотношенията на МВР с прокуратурата по врме на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„В практиката се сблъскваме със случаи, в които не е налице неотложност, а обикновен случай на проверка от МВР и се стига до момент, в който може да се образува производство. Това задължава служителите на МВР да изпратят материалите на съответната прокуратура и да чакат тя да реши какво да прави с тези материали.

Оттук нататък започва, в зависимост от различни фактори, едно неопределено по време чакане да се реши какво да се прави с тези материали", оплака се Рашков.

"Миналата година, около юни, започнахме проверки и да събираме материали за АМ „Хемус“. Материалите бяха много и не бяха по силите само на една служба. Затова ние разпределихме и на ГД „Национална полиция“. Тя работи дълго и някъде през октомври бяха готови и изпратиха на прокуратура. Колкото вие сте получили оттогава досега информация какво е свършила прокуратура, толкова и ние. Това са 6 месеца“, коментира Рашков.

Затова той предлага законови промени, които дават възможност не само прокуратурата да образува досъдебно производство, а и разследващият орган както е било и преди.

Соред вътрешния министър е необходима промяна в чл. 212 от Наказателно-процесуалния кодекс.

"Ал.1 нека да си остане, тя предвижда ръководството на прокурора, който най-напред той има право да прецени дали са на лице данни за образуване на производство и той поставя началото на процеса с постановление. По отношение на тези негови правомощия никой не е изразил становище, че те трябва да се ограничават, отнемат и т.н.", изтъкна Рашков.

Той обаче предлага да се придвижи и ал.2, по силата на която да се даде такова правомощие се дава на разследващия орган. "Тук се има предвид не само полицейските органи, но и следователите от НСлС и окръжните следствени отдели, както и други разследващи органи, каквито са митническите инспектори, военни следователи, военни разследващи полицаи", коментира Рашков. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай