Сряда,

Рашков с удар по прокуратурата, иска допълнителни правомощия

От: Редакция, снимка: БГНЕС -
1397
Рашков с удар по прокуратурата, иска допълнителни правомощия
A
A
A

"Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми".

Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с взаимоотношенията на МВР с прокуратурата по врме на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„В практиката се сблъскваме със случаи, в които не е налице неотложност, а обикновен случай на проверка от МВР и се стига до момент, в който може да се образува производство. Това задължава служителите на МВР да изпратят материалите на съответната прокуратура и да чакат тя да реши какво да прави с тези материали.

Оттук нататък започва, в зависимост от различни фактори, едно неопределено по време чакане да се реши какво да се прави с тези материали", оплака се Рашков.

"Миналата година, около юни, започнахме проверки и да събираме материали за АМ „Хемус“. Материалите бяха много и не бяха по силите само на една служба. Затова ние разпределихме и на ГД „Национална полиция“. Тя работи дълго и някъде през октомври бяха готови и изпратиха на прокуратура. Колкото вие сте получили оттогава досега информация какво е свършила прокуратура, толкова и ние. Това са 6 месеца“, коментира Рашков.

Затова той предлага законови промени, които дават възможност не само прокуратурата да образува досъдебно производство, а и разследващият орган както е било и преди.

Соред вътрешния министър е необходима промяна в чл. 212 от Наказателно-процесуалния кодекс.

"Ал.1 нека да си остане, тя предвижда ръководството на прокурора, който най-напред той има право да прецени дали са на лице данни за образуване на производство и той поставя началото на процеса с постановление. По отношение на тези негови правомощия никой не е изразил становище, че те трябва да се ограничават, отнемат и т.н.", изтъкна Рашков.

Той обаче предлага да се придвижи и ал.2, по силата на която да се даде такова правомощие се дава на разследващия орган. "Тук се има предвид не само полицейските органи, но и следователите от НСлС и окръжните следствени отдели, както и други разследващи органи, каквито са митническите инспектори, военни следователи, военни разследващи полицаи", коментира Рашков. 

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички