Прокурори скочиха срещу закриването на спец правосъдието

Това противоречи на нодерната европейска тенденция, смятат държавните обвинители

Прокурори скочиха срещу закриването на спец правосъдието | StandartNews.com

Асоциацията на прокурорите в България се обяви срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури в свое становище по проекта на Министерството на правосъдието за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

"Закриването на специализираните съд и прокуратура не се базира на реалните обществени нужди и противоречи на модерната европейска тенденция за специализация на магистратите, с оглед постигане на реални резултати в борбата с определени видове специфична престъпност", се казва в позицията.

От организацията посочват, че се "избързва" с прекратяване на дейността на специализираните съдебни структури, като прокурорите изразяват и недоволство от краткия срок за обществено обсъждане на проекта за промени - 14 дни.

Те смятат, че твърденията в мотивите на законопроекта за липса на резултатност от функционирането на специализираните структури не са подкрепени с аргументи. Както и, че в мотивите избирателно са посочени данни, от които се правят тенденциозни изводи за липса на резултатност от работата на специализираните структури.

Според Асоциацията на прокурорите с всяка следваща година резултатите на Специализираната прокуратура се подобряват не само като статистика, но и като качество на работа, което става известно след преглед на годишните доклади на Прокуратурата."Автентичната и отговаряща на обществения интерес реформа може да бъде извършена само след реален, задълбочен и почтен професионален дебат, който да отчете различните гледни точки", се казва още в становището на съсловната организация, изпратено и до медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай