Вторник,

Прокурори бранят гилдията си: Най-реформираните сме

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
130
Прокурори бранят гилдията си: Най-реформираните сме
A
A
A

Опитите за реформи във Висшия съдебен съвет се въртят в омагьосан кръг. Съветът трябва да остане като постоянно действащ орган, защото администрира цялата съдебна власт, но може да се награди, заяви в интервю за предаването "Офанзива" по НоваНюз председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

Мнението му е, че се създава изкуствено, нездраво и контрапродуктивно напрежение с политически нюанси и конюктурни цели. "Няма как да има война между прокуратурата и МВР, защото не сме врагове. Ние заедно в правоохранителния сектор трябва да работим заедно и да гледаме в една посока", смята Николов.

Мнението му е, че когато говорим за съдебна реформа, трябва да кажем, че съдебната система и прокуратурата са най-реформираните органи. "Не приемаме упреците, че прокуратурата носи вина за цялостните несполуки в нашето общество", подчерта той.

По думите му съдебната реформа не може да бъде с оглед на конкретна личност, а да стъпи на принципи при спазване на Конституцията. "Отчетността на главния прокурор е изключително важен въпрос. Българските прокурори не се страхуваме от реформи, ще участваме активно в тях", посочи той.

Според него европейските експерти са били учудени, че административни ръководители на прокуратури не влияят върху решаване на съдебни казуси. Николов посочи, че контролът върху актовете за отказ от досъдебно производство не представляват притеснение за прокурорите.

По казуса за закриването на специализираните правосъдни органи Владимир Николов коментира, че имаме нужда от тях заради нарастването на престъпността. "Защо не коментираме закриване на ГДБОП или административните съдилища", попита председателят на Асоциацията на прокурорите.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com