Прокуратурата с мощна атака срещу шпионския софтуер „Пегас“

Прокурори ще търсят неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни

Прокуратурата с мощна атака срещу шпионския софтуер „Пегас“ | StandartNews.com

След постъпили медийни запитвания по случая със софтуера "Пегас" Софийската градска прокуратура информира, че на 23 февруари е образувала досъдебно производство за престъпление с оглед данни за нерегламентирано използване на софтуера "Пегас", съобщават от държавното обвинение.

Прокурори ще търсят "неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние".

Разследването е възложено на следовател в Отдел "Следствен" на СГП. Дадени са указания за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции относно закупуването и/или използването на софтуера "Пегас".

Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи, да се назначат необходимите експертизи. За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно информирана.

"Пегас" е създаден през 2016 година. Софтуерът е тип "троянски кон" и в началото е изпращан чрез електронна поща като прикачен файл, който потребителят трябва да отвори. Тогава незабелязано софтуерът се е инсталирал в телефона, таблета или лаптопа. Така службата, която иска да подслушва и проследява съответния обект е получавала пълен достъп до устройството. "Пегас" може да бъде самоунищожен без да остави следи само чрез сложна техническа експертиза на устройство, на което е бил инсталиран.

За момента има само сериозни данни, но не и доказателства, че "Пегас" е ползван в Полша и Унгария за подслушване на политици, общественици и журналисти. След избухването на скандала с подслушванията на премиери, президенти, шейхове и журналисти в редица страни по света, експерти твърдят, че "Пегас" е ползван от частни фирми и неправителствени структури, които са продавали събраната информация на правителствени агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай