Прокуратурата разследва смъртни случаи в старчески домове

Държавното обвинение ще проверява полагани ли са грижи за възрастните хора

Прокуратурата разследва смъртни случаи в старчески домове | StandartNews.com

Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка на домове за възрастни хора заради много смърни случаи.

Държавното обвинение се самосезира след репортажи по Нова телевизия и други медии, в които близки на настанени в такъв дом в морската столица сигнализират, че те не получили нужните грижи. В резултат някои са починали след кратък престой, а състоянието на други рязко се е влошило.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура-Варна, съобщиха от държавното обвинение.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги - контролният орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им. При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица, съобщиха още от прокуратурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай