Прокуратурата разкри: Заплашен ли животът на обвиняемия за "Хемус"

ГДБОП оказали безпрецедентен натиск на държавното обвинение

Прокуратурата разкри: Заплашен ли животът на обвиняемия за "Хемус" | StandartNews.com

ГДБОП оказаха безпрецедентен натиск върху прокуратурата по случая „Хемус“.

Това заяви аместник-градският прокурор на София Иво Илиев в предаването "Тази сутрин" по бТВ. По думите му са извършени редица действия, които са в разрез със закона. „Касае се за действия в три направления – да не се протестира определението на градския съд, с което е взето решение за мярката за неотклонение „домашен арест“ по отношение на обвиняемия по делото. Инициативата за нея беше на служителите на ГДБОП. От един от наблюдаващите прокурори се е поискало да не протестира тази мярка“, коментира Илиев.

Попитан какво означава „неподходящ тон“ за работа, той посочи, че директорът на ГДБОП е бил изнервен и е питал прокурора дали иска да провали делото. Отрече информацията, че заради прокуратурата няколко дни не е проведен разпит на задържаното лице.

Илиев отрече информацията да има заплахи за живота на обвиняемия. При такава Бюрото по защита може да осигури охрана. Той беше категоричен, че разследването не е заплашено заради изнесената информация.

 

Зам.-градският прокурор посочи, че ще проверят кореспонденцията на прокурорите с ГДБОП. По думите му заплахите ги няма в писмена форма, но държавните обвинители са изготвили доклад за вербалните нападки.

Документът е изпратен до ВСС и ВКС. Според него целта е да се промени вътрешното убеждение на прокурора по делото.

Илиев обясни, че по случая „Хемус“ работят трима служители на държавното обвинение. Той не коментира твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата пази бившите управляващи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай