Прокуратурата изрази опасения пред ЕК за политическия натиск

Като един от рисковете за дейността на прокуратурата бе посочено намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022 г

Прокуратурата изрази опасения пред ЕК за политическия натиск | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева проведоха видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни по хоризонталния механизъм за върховенство на закона във връзка с предстоящия годишен доклад за страните-членки на Европейския съюз.

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) изрази опасения от продължаването на системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По време на срещата бяха обсъдени последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия.

Като един от рисковете за дейността на прокуратурата бе посочено намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022 г., прието към края на февруари от Народното събрание, с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите.

В разговора с представителите на Европейската комисия бе отбелязано, че в Народното събрание още не е обсъден годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай