Правосъдният министър подпука прокурори заради бивш кмет

Става въпрос за разследвания, разгледани от 4 специализирани прокурори

Правосъдният министър подпука прокурори заради бивш кмет | StandartNews.com

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет документи по 3 случая, свързани с дейността на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, предаде БТА.

Става въпрос за разследвания, разгледани от 4 специализирани прокурори. Според документите на министъра разследванията са прекратени по едно и също време, а са започнали по различно време, което е най-малкото странно.

През март тази година две от делата са прекратени едновременно. Това според Демерджиев е странно, защото през април е прекратено и третото. Така Тотев е амнистиран и влиза в изборите за Народно събрание.

Демерджиев посочи, че в материалите по делото пред КС, по искане на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, главният прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". Става дума за делото, по което Стоилов иска КС да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев са част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата.

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

Демерджиев посочи, че веднага щом в МП постъпи писмо от прокурорската колегия на ВСС, ще предостави всички данни по случая "Осемте джуджета". По този казус има много документи. Основният от тях е доклад на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в който има описани редица разговори, разпореждания, част от които устни. Има и документирани изявления на редица участници в това "неприятно явление", обясни правосъдният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай