Събота,

Правосъдната министърка подскочи: Гешев да не се смее

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
8123
Правосъдната министърка подскочи: Гешев да не се смее
A
A
A

Според министъра на правосъдието Надежда Йорданова твърдението на главния прокурор Иван Гешев за политически интереси е "меко казано странно". Това, че правосъдният министър обжалва решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", каза тя пред репортери преди заседанието на ВСС във връзка с предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.

"Надявам се, че след приемане за допустими на всички основания, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.

Тя коментира и думите на Гешев, че твърденията й са "смешни". "Ако някой може да смее при провеждане на конституционна процедура, това е негово решение и отговорност", коментира още тя. 

По повод това, че Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието, Надежда Йорданова коментира: „Не съм изненадана и е съвсем очаквано главният прокурор да сезира КС относно измененията в законодателството във връзка със закриването на спецсъдилищата. Това, което ме изненадва са темповете, с които се случва.“

„Към настоящия момент не виждам нито едно основание за забавянето по прилагането на закона“, заяви Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com