Понеделник,

Правосъдната министърка подскочи: Гешев да не се смее

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
7578
Правосъдната министърка подскочи: Гешев да не се смее
A
A
A

Според министъра на правосъдието Надежда Йорданова твърдението на главния прокурор Иван Гешев за политически интереси е "меко казано странно". Това, че правосъдният министър обжалва решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", каза тя пред репортери преди заседанието на ВСС във връзка с предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.

"Надявам се, че след приемане за допустими на всички основания, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.

Тя коментира и думите на Гешев, че твърденията й са "смешни". "Ако някой може да смее при провеждане на конституционна процедура, това е негово решение и отговорност", коментира още тя. 

По повод това, че Иван Гешев ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието, Надежда Йорданова коментира: „Не съм изненадана и е съвсем очаквано главният прокурор да сезира КС относно измененията в законодателството във връзка със закриването на спецсъдилищата. Това, което ме изненадва са темповете, с които се случва.“

„Към настоящия момент не виждам нито едно основание за забавянето по прилагането на закона“, заяви Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички