Петков обречен на провал срещу Гешев, коментар на топ юрист

Засега имаме една идея, която тепърва ще трябва да бъде прекроявана в законодателство

Петков обречен на провал срещу Гешев, коментар на топ юрист | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков се опитва да даде тласък на реформа, с която специален прокурор ще бъде назначаван, за да разследва главния прокурор. Акцията на Петков е насочена към сегашния обвинител номер едно Иван Гешев, за когото министър-председателят непрекъснато твърди, че му няма доверие. Колко реалистично обаче е да се отговори на желанието на Петков?

Засега имаме една идея, която тепърва ще трябва да бъде прекроявана в законодателство. Трябва един съдия да бъде превърнат в специален прокурор. Тепърва ще се види как тази метаморфоза ще бъде извършена. Няма яснота, а творците на тази идея ще се сблъскат с няколко реалности, разкри в интервю за бТВ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него първо, с решение на Конституционния съд, трябва да бъде регламентирано създаването на такъв особен орган. На второ място прокурорската колегия ще трябва да назначи съдията и този независим прокурор ще трябва да проведе разследването. Той ще трябва да се опира на помощ от следователите, обясни Киров.

Той припомни, че за всеки сигнал срещу главния прокурор ще трябва да бъде избиран по един съдия, който да се трансформира в прокурор. “Ако има 40 сигнала, ще трябва да се избират 40 съдии, които да станат прокурори”, предупреди проф. Пламен Киров.

Според него ще се наложи изменение в Конституцията. “Конституционният съд е категоричен в своята оценка, защото няма достатъчно гаранции за независимостта на един такъв магистрат. Става въпрос за главен прокурор, който е встъпил в своя мандат, и има данни за извършено от него престъпление. Когато се създава специален ред да разследвате някого, той трябва да е лице с някакъв имунитет, за да бъде допустим този процес. Главният прокурор обаче няма специален имунитет”, посочи Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай