Неделя,

Надежда Йорданова с версия защо ВСС не взима главата на Гешев

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
9550
Надежда Йорданова с версия защо ВСС не взима главата на Гешев
A
A
A

Правосъдният министър Надежда Йорданова изрази за пореден път недоволството си от отложеното разглеждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. ВСС реши тази седмица, че процедурата не може да продължи докато не бъдат написани правила за нея.

"ВСС е изправен пред исторически тест. Тази процедурна игра с писането на правила я очаквах. Членовете на Съвета дадоха ясен знак, че ще търсят прикритие зад процедурите, за да не разглеждат казуса по същество“, оплака се Йорданова в интервю за Нова телевизия.

"Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като "правно нищо", категорична е Йорданова.

"Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите", добави тя.

"Не съм обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи", убедена е министърката.

"В неформални дискусии в Брюксел държавите-членки на ЕС бяха насърчени да търсят доказателства за военни престъпления. Има множество начини как Путин да бъде изправен пред трибунала в Хага. Обяснения, устни разкази, снимки, видеоклипове", обяви Надежда Йорданова по повод продължаващата война в Украйна.

"Хибридната война ще затрудни воденето на това разследване. Но има международни стандарти, по които събираните материали да бъдат надеждни. Сведенията се набавят в присъствието на адвокат. Задействали сме механизъм у нас, който да казва как всяка една институция да си сътрудничи с другите по начин, по който да се събират надеждни доказателства", каза още Йорданова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com