Надежда Йорданова с важна новина за разпита на Божков

Спрямо Обединените арабски емирства България работи при условията на взаимност

Надежда Йорданова с важна новина за разпита на Божков | StandartNews.com

Министерството на правосъдието все още не е получило от прокуратурата искането до Обединените арабски емирства за видеоконферентен разпит на бизнесмена Васил Божков. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова, като уточни, че изрично искане на властите в ОАЕ е комуникацията по такива искания да минава през министрите на правосъдието на двете държави.

„Подготовката на тези документи е много специфична работа, защото трябва да отговаря на много конкретни, строго формални критерии. Спрямо тази държава това няма да е първата поръчка, която прави прокуратурата, така че не би трябвало да е нещо ново и непознато за тях. Спрямо Обединените арабски емирства България работи при условията на взаимност, т.е. България трябва да поиска, а насрещната страна да се съгласи да извърши съответното правно-процесуално действие, и да поеме ангажимента, че при аналогично искане ще позволи подобно действие на своята територия“, обясни Йорданова преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Искането за Божков е във връзка с твърденията му, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. По негов сигнал преди две седмици МВР задържа тримата за 24 часа.

По повод готвения законопроект за европрокуратурата министър Йорданова коментира, че той е на финалната права и добави, че се доизясняват правно-технически аспекти. „Законопроектът създава условия за обособяване на организационната дейност на европейските делегирани прокурори. За да се подпомогне и забърза разследването, трябва да бъде насърчено създаването на междудисциплинарни екипи, които да включват различни институции, за да могат съвместно на терен да се извършват действията, а не преписката и исканията да вървят между институциите и да се губи време.“, обясни министър Йорданова. Тя добави, че Пленумът на ВСС може да реши въпроса за нова сграда на европейските делегирани прокурори у нас.

По повод това, че беше включена в обзора на прокуратурата, описващ изказани неверни политически твърдения, насочени към уронване престижа на съдебната власт, Йорданова заяви, че нито едно от посочените твърдения не са неверни по своя характер. „Разсъждавам в каква точно процедура се намираме, в изпълнение на какви точно правомощия е това устно и писмено изявление, много ми е трудно да определя това правно нещо какво точно е и дали въобще е такова”, коментира тя.

Във връзка с предстоящото на 4 април заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се вземе решение по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, министърът посочи, че няма да бъде изненадана, ако бъде направен опит да бъдат отказано да се разгледат част от поставените от нея основания за предсрочно освобождаване. „Дали ще спрат само дотук членовете на ВСС или имат и други идеи, ще видим на 4 април“, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай