Надежда Йорданова отрича война с Гешев. Какви въпроси поставя

Министърът упражнява конституционните си правомощия, категорична е министърката

Надежда Йорданова отрича война с Гешев. Какви въпроси поставя | StandartNews.com

ВСС обсъжда проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Надежда Йорданова отхвърли твърденията ,че води война с обвинител номер едно Иван Гешев. Фактът че министърът упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за отстраняване на главния прокурор на базата на сигнали за неизпълнение на задълженията не е война, не е нападение. Това е правова държава и има поставяне на въпроси, за които да се понесе отговорност.

"Чух изказването на главния прокурор и становището му беше, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата. Нека напомня че едно от лицата, заради които България е осъдена в Европейския съд по правата на човека за нарушаване на човешки свободи, е именно г-н Гешев", каза тя.

Вчера беше оповестена информация за това, че Министерството на правосъдието е пратило преписка към ВКП не в тридневен срок, а с два дена закъснение, уточни тя. "По същия този протест Административният съд се е произнесъл, че главният прокурор няма интерес. Това закъснение от 5 дена не застрашава по никакъв начин гражданите", заяви Йорданова.

Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес, каза още Йорданова, по повод факта, че досега те отсъстват. Това беше поводът за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев предишния път.

Сега съдебните кадровици не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай