Надежда Йорданова каза кой ще разследва главния прокурор

Определят специален магистрат, който да проверява обвинител номер 1

Надежда Йорданова каза кой ще разследва главния прокурор | StandartNews.com

Предвижда се да бъде определен нарочен магистрат, който да може да разследва главния прокурор при данни, че е извършил нарушение, представляващо престъпление.

Toва заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос, зададен от представител на "Продължаваме Промяната" по време на изслушването ѝ в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси.

По думите ѝ се подготвя механизъм за избора на този разследващ магистрат, който да бъде аналогичен на случайното разпределение на делата и преписките в прокуратурата, да бъде автоматизиран и да не включва човешка и субективна намеса. Предвижда се той да бъде избиран от определен кръг магистрати със съответната квалификация и ниво. Подготвят се и допълнителни гаранции разследващият магистрат да не бъде обект на саморазправа.

Министър Йорданова добави, че измененията в Конституцията са най-сигурният механизъм, с който може да се реши структурният проблем в съдебната система, като съдийското самоуправление, статутът на главния прокурор, също и въвеждането на конституционната жалба. Тя добави, че все още продължават консултациите и изчистването на детайли по механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, когато той не изпълнява задълженията си и при данни за извършено престъпление.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай