Магистрат втрещен от законови промени, усъмни се в депутатите

Голяма част от депутатите нямат и бегла представа как работи специализираното правосъдие

Магистрат втрещен от законови промени, усъмни се в депутатите | StandartNews.com

„Втрещен и силно притеснен съм от работата на комисията по Конституционни и правни въпроси, голяма част от нейните членове нямат и бегла представа как работи специализираното правосъдие“, заяви в интервю за бТВ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Вчера след почти 9 часа дебати парламентарната правна комисия прие на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им прокуратури.

Според Ясен Тодоров решението на правната комисия е взето преди заседанието и не са отчетени изобщо многобройните становища на магистратите.

„Проблемите на специализираното правосъдие дойдоха от натоварването му с допълнителни ангажименти, най-вече с делата за корупция по високите етажи на властта от 2017 г. Това ги претовари изключително много“, посочи той.

„Борбата с организираната престъпност е на много високо ниво, резултатите от нея са много добри. Има много влезли в сила присъди и потвърдени от Върховната касационна инстанция“, каза още Тодоров за работата на спецпрокуратурата.

„Странно е отношението на българската изпълнителна власт съм българската прокуратура. Министърът на правосъдието при встъпването си в длъжност заяви, че основното й цел е да бъде впрегнат целият държавен инструментариум в борба с прокуратурата и конкретно с главния прокурор. С приемането на държавния бюджет, бюджетът на съдебната власт беше орязан с 20 млн. Искаме борба с организираната престъпност и корупцията, но намаляваме бюджета на органите, които се борят с това нещо и направо ги закриваме“, заяви Ясен Тодоров.

„Проблемът не са делата за корупция, а че някои досъдебни и съдебни производства срещу организирани престъпни групи трябва да приключат с благоприятен изход за обвиняемите и подсъдимите по тях“, посочи следователят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай