Четвъртък,

Магистрат втрещен от законови промени, усъмни се в депутатите

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
3222
Магистрат втрещен от законови промени, усъмни се в депутатите
A
A
A

„Втрещен и силно притеснен съм от работата на комисията по Конституционни и правни въпроси, голяма част от нейните членове нямат и бегла представа как работи специализираното правосъдие“, заяви в интервю за бТВ заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Вчера след почти 9 часа дебати парламентарната правна комисия прие на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им прокуратури.

Според Ясен Тодоров решението на правната комисия е взето преди заседанието и не са отчетени изобщо многобройните становища на магистратите.

„Проблемите на специализираното правосъдие дойдоха от натоварването му с допълнителни ангажименти, най-вече с делата за корупция по високите етажи на властта от 2017 г. Това ги претовари изключително много“, посочи той.

„Борбата с организираната престъпност е на много високо ниво, резултатите от нея са много добри. Има много влезли в сила присъди и потвърдени от Върховната касационна инстанция“, каза още Тодоров за работата на спецпрокуратурата.

„Странно е отношението на българската изпълнителна власт съм българската прокуратура. Министърът на правосъдието при встъпването си в длъжност заяви, че основното й цел е да бъде впрегнат целият държавен инструментариум в борба с прокуратурата и конкретно с главния прокурор. С приемането на държавния бюджет, бюджетът на съдебната власт беше орязан с 20 млн. Искаме борба с организираната престъпност и корупцията, но намаляваме бюджета на органите, които се борят с това нещо и направо ги закриваме“, заяви Ясен Тодоров.

„Проблемът не са делата за корупция, а че някои досъдебни и съдебни производства срещу организирани престъпни групи трябва да приключат с благоприятен изход за обвиняемите и подсъдимите по тях“, посочи следователят.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички