Събота,

Кой заплашва спецпрокурора Ангел Кънев? Версия на колегите му

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
1588
Кой заплашва спецпрокурора Ангел Кънев? Версия на колегите му
A
A
A

Спецпрокурорът Ангел Кънев (на снимката горе) бе заплашен тази седмица, като намери куршум в плик в кабинета си. От Специализираната прокуратура приемат заплахата напълно сериозно, а самият Кънев е с охрана повече от година.

"Съдържанието на плика е пряка заплаха. Ненормално е в кабинета на заместника на административен ръководител на Специализираната прокуратура да се намерят такива вещи. В подземния свят е ясно какво означава това. Патронът е следа, чисто нов боен патрон с червен маркер. Обикновено въоръжението на служители в МВР е с такъв калибър", съобщи пред Нова телевизия ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Той допълни, че Ангел Кънев работи по някои от най-сложните дела в Специализираната прокуратура, следите са много, източниците на заплаха могат да бъдат много. "Не мога да ви кажа конкретния случай, но служебната информация, която имаме, е точно такава. Работи по най-тежките дела, включително и делата на господин Божков. Не мога нито да потвърдя, нито да отрека за връзка с тези дела. Още се работи", добави Ангелов.

Юристът подчерта, че риск от закриването на Специализираната прокуратура за самите магистрати няма, защото всеки един от тях ще продължи да работи и да изпълнява същата длъжност, на която е и в момента. "Но рискът от закриването на специализираните съд и прокуратура е изключително голям. Дано не се окажа лош пророк, но делата ще се забавят с около година-година и половина в оптимистичен вариант", каза още Ивайло Ангелов.

Според него обществото трябва да знае, както и политиците, че наред с десетината дела за големите олигарси, дейността на Специализираната прокуратура далеч по-различна.

"Има дела в Специализираната прокуратура, които са по 30 тома и такива по 300 тома, огромен по обем доказателствен материал. Разследваме организации, които се занимават с данъчни измами на територията на няколко държави. Разследваме организации, които се занимават с трафик на хора, на наркотици, на човешки органи, трафик на деца", отбеляза Ангелов.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички