Кой заплашва спецпрокурора Ангел Кънев? Версия на колегите му

Ангел Кънев работи по някои от най-сложните дела в Специализираната прокуратура

Кой заплашва спецпрокурора Ангел Кънев? Версия на колегите му | StandartNews.com

Спецпрокурорът Ангел Кънев (на снимката горе) бе заплашен тази седмица, като намери куршум в плик в кабинета си. От Специализираната прокуратура приемат заплахата напълно сериозно, а самият Кънев е с охрана повече от година.

"Съдържанието на плика е пряка заплаха. Ненормално е в кабинета на заместника на административен ръководител на Специализираната прокуратура да се намерят такива вещи. В подземния свят е ясно какво означава това. Патронът е следа, чисто нов боен патрон с червен маркер. Обикновено въоръжението на служители в МВР е с такъв калибър", съобщи пред Нова телевизия ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Той допълни, че Ангел Кънев работи по някои от най-сложните дела в Специализираната прокуратура, следите са много, източниците на заплаха могат да бъдат много. "Не мога да ви кажа конкретния случай, но служебната информация, която имаме, е точно такава. Работи по най-тежките дела, включително и делата на господин Божков. Не мога нито да потвърдя, нито да отрека за връзка с тези дела. Още се работи", добави Ангелов.

Юристът подчерта, че риск от закриването на Специализираната прокуратура за самите магистрати няма, защото всеки един от тях ще продължи да работи и да изпълнява същата длъжност, на която е и в момента. "Но рискът от закриването на специализираните съд и прокуратура е изключително голям. Дано не се окажа лош пророк, но делата ще се забавят с около година-година и половина в оптимистичен вариант", каза още Ивайло Ангелов.

Според него обществото трябва да знае, както и политиците, че наред с десетината дела за големите олигарси, дейността на Специализираната прокуратура далеч по-различна.

"Има дела в Специализираната прокуратура, които са по 30 тома и такива по 300 тома, огромен по обем доказателствен материал. Разследваме организации, които се занимават с данъчни измами на територията на няколко държави. Разследваме организации, които се занимават с трафик на хора, на наркотици, на човешки органи, трафик на деца", отбеляза Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай