Събота,

Какво става с обвиняемия за милионите от Хемус? Решението на съда

От: Редакция -
2997
Какво става с обвиняемия за милионите от Хемус? Решението на съда
A
A
A

Единственият обвиняем за аферата с източване на 53 млн. лева от магистрала "Хемус" излиза от ареста.

Бившият футболен съдия Борислав Колев беше пуснат под домашен арест  от Софийския градски съд. До дни ще стане ясно дали той ще излезе окончателно на свобода, съобщи БНР.

Колев е обвинен в източването на близо 53 милиона лева, отпуснати от държавата за строежа Лот 5 на магистрала "Хемус". По делото да има данни, че той не е действал сам, засега други обвиняеми няма.

Пускамето му под домашен арест съдия Атанас Атанасов аргументира с наличието на достатъчно данни за участието на Колев в схемата, но и с  липсата на опасност да се укрие, ако не е под стража.

Според повдигнатото обвинение от прокуратурата 42-годишният Борислав Колев е в центъра на мрежа от фирми, през които са били отклонени милионите от "Хемус". Това станало чрез 52 тегления на каса на суми от няколкостотин хиляди до близо милион от подставени лица, които ги предавали в чанти и куфари на обвиняемия.

А той - сам или с други неустановени лица, ги носел в бюро за обмен на валута, където били предавани на човек на име Иван. Парите после се преразпределяли между още лица, които все още са неустановени.

Борислав Колев беше арестуван миналия декември и стана причина за поредния остър конфликт между прокуратурата и МВР. Стигна се до взаимни обвинения в опит да се смачка разследването.

След задържането си под стража Колев поиска среща с вътрешния министър и главния прокурор. След разговора му с Бойко Рашков беше доведен на разпит в прокуратурата. На част от него присъства и Иван Гешев. Днес пред съда мъжът каза, че два часа след този разпит в интернет са изтекли имената на 2 лица, назовани от него.

"В така създалата се ситуация няма как да продължа да съдействам на разследването - моите деца стоят навън, няма никаква логика аз да продължа да съдействам, за да ги изложа на какъвто и да било риск", каза пред съда Колев.

Ако прокуратурата не протестира съдебното решение, след три дни Борислав Колев ще си отиде вкъщи. В случай на протест, развръзката ще е следващия вторник.   


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com