Каква е присъдата за най-големия банков обир у нас

Задигналият 21 млн. лв. Петко Митевски офейка преди да се е поизнесъл съдът

Каква е присъдата за най-големия банков обир у нас | StandartNews.com

Бившият главен касиер на „Алфа Банк“ Петко Митевски беше осъден вече на 14 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лева от банката.

Софийският апелативен съд (САС) намали наказанието му, след като миналата година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане. Причина за редуцирането на наказанието е, че ВКС е умувал повече от година, за да реши да отмени предишната му присъда и да върне делото на САС, като така е станал причина за забавяне на процеса, съобщи lex.bg.

В момента обаче размерът на наложеното наказание едва ли притеснява Петко Митевски, който още през лятото на 2017 г. се укри и делото продължи без негово участие. До този развой се стигна, след като той остана на свобода срещу „подписка“, когато през май 2017 г. градският съд го осъди на 15 години затвор. Два месеца по-късно апелативните съдии поискаха да бъде задържан, но вече беше късно, тъй като Митевски се беше укрил. Тогава адвокатът му Георги Варамезов обясняваше, че не е избягал и дори отишъл да се предаде в полицията, откъдето обаче го върнали, защото още не били получили акта на съда. До днес обаче бившият банков касиер е в неизвестност, както и милионите, за чието присвояване е осъден на две инстанции.

Според обвинението Митевски е присвоил парите в периода от 2008 г. до 2010 г., като ги изнесъл на три пъти от банката в чанта за лаптоп. Той бил улеснен и от занижения контрол и липсата на камери. За да прикрива присвояването на парите, Митевски използвал неистински документи, с които удостоверявал, че липсващите пари са изпратени с т.нар. “ценни пратки“.

След като на служители направили впечатление съмнителни поредни номера на няколко протокола за „ценни пратки“, била възложена внезапна проверка с броене на парите на Главна каса. Митевски веднага признал участието си, като показал лист с точния размер на липсващите пари и пред ръководството на банката обяснил, че дал милионите, за да помогне на своя близък приятел Петър Цабалас, който обещал да ги възстанови до няколко месеца. От банката се свързали с Цабалас, но той отричал да е получавал пари от Митевски, а междувременно ръководителите на банката в България Сотириус Петру, Одисеас Захаракис и Оливие Хол напуснали страната.

Още в мотивите на градския съд беше подчертано, че и ръководството на банката е бездействало и дълго дори не е уведомило за изнесените пари, а след това и разследващите не са се постарали да ги открият, като Цабалас само е бил разпитан.

При повторното гледане на делото в САС, съдебният състав с председател Вера Цветкова и членове Владимир Астарджиев (докладчик) и Виолета Магдалинчева пише, че не може да се приеме, че Митевски е имал намерение да върне парите, за да се изключи умисъл за присвояване и да се говори за т.нар. „самокредитиране”.

Според съда огромната присвоена сума, продължителността, в която Митевски е изнасял парите, както и липсата на каквито и да е разумни гаранции, че могат да бъдат върнати, изключват тази версия на защитата. Това според съдебния състав можело да се обясни само при невменяемост на подсъдимия, но такива данни по делото няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай