Събота,

Гешев призна защо спецструктурите бяха създадени

От: Агенция Стандарт -
863
Гешев призна защо спецструктурите бяха създадени
A
A
A

"Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията - говоря за собствената си сфера, правовата държава и върховенството на закона", заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на анализа за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс. Събитието се провежда в Националния институт на правосъдието.

"Ние се променяхме, но не се променихме достатъчно заради самите нас. Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим. Променихме се в политически аспект под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрепнополитическите си борби. Резултатът, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми като тенденция - за правата на човека и върховенството в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието", каза още той.

Ние сме част от ЕС и в един момент ще представляваме проблем за стандартите и европейските ценности, които би трябвало да са общи в ЕС, добави той и даде метафоричен пример: "когато се запали една стая, няма как димът да не отиде до другата".

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим с ясната цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва. Оказа се, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата, станаха ефективни и ефикасни за организиранта престъпност и тероризма. Но не изпълниха желанието те да не функционират и станаха опасни за организиараната престъпност. Факт е, че благодарение на тях приключи механизма за сътрудничество и проверка. Резултатът, че предстои да бъдат закрити, е защото те работят и са най-ефективни след 1989 г. Просто трябваше да функционират и да имитират дейност както се правеше преди това", смята главният прокурор.

В последно време истината сериозно девалвира. Това е отговорност на законодателната власт и цената ще платят българските граждани, а в някой момент може и европейските, добави той.

Гешев завърши изказването си като перифразира цитат от Новия завет: Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички