Гешев призна защо спецструктурите бяха създадени

Представят анализ за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за 2019-2021 година

Гешев призна защо спецструктурите бяха създадени | StandartNews.com

"Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията - говоря за собствената си сфера, правовата държава и върховенството на закона", заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на анализа за резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс. Събитието се провежда в Националния институт на правосъдието.

"Ние се променяхме, но не се променихме достатъчно заради самите нас. Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим. Променихме се в политически аспект под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрепнополитическите си борби. Резултатът, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми като тенденция - за правата на човека и върховенството в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието", каза още той.

Ние сме част от ЕС и в един момент ще представляваме проблем за стандартите и европейските ценности, които би трябвало да са общи в ЕС, добави той и даде метафоричен пример: "когато се запали една стая, няма как димът да не отиде до другата".

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим с ясната цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва. Оказа се, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата, станаха ефективни и ефикасни за организиранта престъпност и тероризма. Но не изпълниха желанието те да не функционират и станаха опасни за организиараната престъпност. Факт е, че благодарение на тях приключи механизма за сътрудничество и проверка. Резултатът, че предстои да бъдат закрити, е защото те работят и са най-ефективни след 1989 г. Просто трябваше да функционират и да имитират дейност както се правеше преди това", смята главният прокурор.

В последно време истината сериозно девалвира. Това е отговорност на законодателната власт и цената ще платят българските граждани, а в някой момент може и европейските, добави той.

Гешев завърши изказването си като перифразира цитат от Новия завет: Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай