Гешев: Връщат ни към нива на престъпност преди приемането в ЕС

Налице е полицейски произвол и много други проблеми, възмутен е главният прокурор

Гешев: Връщат ни към нива на престъпност преди приемането в ЕС | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев определи като основателни опасенията, изразени от него и колегите му пред представители на Европейския парламент, че са налице сериозни проблеми с върховенството на правото в България и с правата на човека.

"Има все повече случаи на нарушаване на закона от Министерство на вътрешните работи, налице е полицейски произвол и много други проблеми, които ни връщат към нива на престъпност преди приемането ни в ЕС", заяви Гешев пред репортери пред началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Поредната смешна политическа атака - така Гешев нарече решението за намаляване на бюджета за съдебната власт. Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на ВСС.

„Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за проект за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Аз съм в много добри отношения с хора като Антон Дончев, академик Сгурев, Георги Марков и много други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители. Държавата трябва да може да осигури финансиране на всички сектори - и образование, и медицина, а също и съдебната власт”, коментира още Гешев.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Гешев е изпратил до председателя на 47-о Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й.

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай