Неделя,

Гешев с писмо за отстраняването си, какво поиска от ВСС

От: Редакция -
3727
Гешев с писмо за отстраняването си, какво поиска от ВСС
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждането на максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението на министъра на правосъдието за предсрочното му освобождаване от длъжност. 

В писмото е посочено, че сигналът на министър Надежда Йорданова показва „дълбоко непознаване” на Конституцията и законите в Република България.

„Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев”, пише шефът на държавното обвинение.

Той обяснява, че по този начин ще има възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност да вземе отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, които според него, са „предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите”.

„Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт”, посочва Гешев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com