Гешев с люта закана! Предупреждението

Какво предупреди депутатите от правната комисия

Гешев с люта закана! Предупреждението | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите от правната парламентарна комисия, че ако приемат промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализирания съд и прокуратурата, ще сезира Конституционния съд.

На продължаващото вече пети час заседание на Комисията обвинител номер едно видя "нелегитимни интереси" в предложения от Министерския съвет законопроект.

Гешев прогнозира и остра европейска реакция, заради закриването на спецправосъдието, както и провал на ключови разследвания и дела, свързани с тероризъм и престъпления срещу правосъдието.

И още от прогнозите му - много съдийски отводи, прекратяване на дела, освобождаване на запорирано имущество за милиони.

Той нарече предложените промени "най-лошият продукт, който някога е излизал от Министерството на правосъдието", а мотивите към проектозакона - "манипулативни".

"Ако е възможно, гледам, че има страшно бързане. Вероятно се връщаме във времената на Цветанов, където гоним някакъв норматив за постигане на бърз резултат. Надявам се да не се връщаме в тези политически времена, но явно някои почини се възстановяват. Съжалявам, но така ми изглежда. Има някакъв норматив - "олимпийски" цели се гонят. В рамките на шегата, разбира се".

Въпреки критиките на опозицията, както и на повечето от присъстващите на заседанието магистрати, на няколко пъти правосъдният министър Надежда Йорданова защити предлаганите промени и изрази надежда, че този път този парламент ще успее да ги приеме докрай:

"Аз ще положа всички усилия, за да мине, като този законопроект най-сетне да стане действащо право. Вярвам и съм убедена, че мнозинството също ще направи всички възможно това да се случи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай