Понеделник,

Гешев с изявление за разкритите шпиони в ДАНС и министерство

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
1088
Гешев с изявление за разкритите шпиони в ДАНС и министерство
A
A
A

Защитата на българския национален интерес трябва да бъде приоритет за всички държавни институции, написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

"Пожелавам успех в разследването на Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, за евентуално извършван шпионаж в полза на Руската Федерация", добавя обвинител номер едно.

По-рано днес Специализираната прокуратурата обяви, че разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР, кайто е на пост "над средно ръководно ниво".

"Става въпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС. Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности", каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко, чрез използването на онлайн платформи, показващи местоположението.

Към момента няма задържани. От Специализираната прокуратура заявиха, че очакват ДАНС да предприеме мерки за дисциплинарното уволнение на двамата служители, разследвани за шпионаж.

Няма данни шпионажът да е бил насочен срещу подобряването на отношенията между България и Република Северна Македония, уточни Валентина Маджарова.

Разследването продължава. Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинения за шпионство в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com