Гешев разбива тезите на двама правосъдни министри

Днес ВСС отново ще разгледа предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор

Гешев разбива тезите на двама правосъдни министри | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев ще продължи да настоява Висшият съдебен съвет (ВСС) максимално бързо да разгледа по същество твърденията на двама правосъдни министри - сегашния Надежда Йорданова и бившия Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания. Това заяви Гешев пред репортери преди днешното заседание на ВСС.

"Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи”, обясни Гешев.

Днес ВСС отново ще разгледа процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. С процедурни хватки в началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев.

„Прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас в момента. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича съдебна реформа”, поясни главният прокурор.

„Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността. Прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава“, заяви Иван Гешев.

Той каза още, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може „да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия“.

Иван Гешев обяви още, че днес ще сезира Конституционния съд за закриването на спецправосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай