Гешев: Проверяваме подправения запис с Борисов

Законът трябва да се спазва от всички, предупреди главният прокурар

Гешев: Проверяваме подправения запис с Борисов | StandartNews.com

Софийската градска прокуратура се е самосезирала за записа с премиера Бойко Борисов, съобщи на брифинг в Пловдив главният прокурор Иван Гешев.

"Ще се извърши проверка в две направления - за незаконни използване на специални разузнавателни средства или монтаж на записи с технически средства", каза още обвинител номер едно.

"Преценката какви действия се извършват се вземат от наблюдаващ прокурор от СГП", допълни Гешев.

"Мнението ми е, че превърнахме записването с телефони в национален спорт. Ако приемем, че записът е коректен, то последните 20 години генерираме само скандали. Даваме лош сигнал към българските граждани и европейските ни партньори. Превърнахме записите не в юридически казуси, а в политически разпри", заяви главният прокурор.

"Трябва да се спазва законът от всички. Включително дори и ако теоретично записът е верен", допълни Гешев.

Обвинител номер едно коментира и постовете в социалните мрежи на обвиняемия бизнесмен Васил Божков: "Какъв е Васил Божков? Обвиняем, който се укрива от българското и европейското правосъдие в чужбина. Той е човек отправя призиви от фейсбук, социални мрежи и телефони! Прокуратурата проверява сигналите дори и от колажи, комикси и снимки. Ще се провери дали е започнал като дисидент от Магурата."

"Който го е страх от вълци, не ходи в гората. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор", така Иван Гешев отговори на въпроса дали е бил заплашван.

Преди дни се появи информация, че обвинител номер едно е получил своя снимка с дупки от куршуми, а заплахите срещу него не стихвали от 4 месеца. Гешев обаче бе категоричен, че това не е тема, която касае българските граждани. Но поясни, че е бил наясно със служебните си задължения и рисковете, които крият.

"Наясно съм какво искам, какви са целите ми и какви ще са последствията както за мен, така и за колегите ми", обясни той.

„Целта на прокуратурата е към края на годината да има в различни нива на битовата престъпност различни намаления. Сигурни сме, че сме към правилния път и ще достигнем тази цел. Това, което е недопустимо, независимо от повода и извършителя на престъпление, в центъра на втория най-голям град в страната група от хора да нападат, въоръжени с крака от маси. Недопустимо е да се бият хора. В последния случай е нападнат следовател с 23-годишна служба. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта, да си устройват масови сбивания, това да се снима и да е повод за гордост”, заяви Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай