Гешев праща прокурор в Скопие заради катастрофата

Българският екип ще получи ДНК-профилите от роднини на загиналите

Гешев праща прокурор в Скопие заради катастрофата | StandartNews.com

Екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за катастрофата на автомагистрала "Струма", в която загинаха 46-ма граждани на Република Северна Македония.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева пред БТА. С оглед международния елемент на казуса, прокурорите от отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура /ВКП/ оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ. По линия на международното правно сътрудничество са уточнени максимално кратки срокове за предаването на изисканите документи, каза още прокурор Милева.

В тази връзка главният прокурор на Република България ще командирова в град Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Северна Македония. С оглед бързина и ефективност командированият екип лично ще получи изисканите документи. За идентифициране на загиналите граждани българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от роднини на загиналите, с цел същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат идентифицирани възможно най-бързо, посочи още говорителят на главния прокурор.

Тя обясни, че е създадена необходимата организация за бързо и ефективно разследване, има разпределение на работата по отделни ресори и направления. Главният прокурор Иван Гешев е в непрекъсната комуникация с главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. Прокуратурата работи на максимални обороти, за да се установят причините за настъпването на тежката катастрофа, както и с цел бързото освобождаване на телата на загиналите, коментира още Сийка Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай