Гешев хвърли в литературата искането за оставката му

Натискът на управляващите ще има последици, за които ще платят българските граждани

Гешев хвърли в литературата искането за оставката му | StandartNews.com

Нищо повече от „есе“ е докладът, внесен от правосъдния министър Надежда Йорданова във Висшия съдебен съвет (ВСС), с искане за предсрочното отстраняване на главния прокурор, заяви самият Иван Гешев тази сутрин преди заседанието на ВСС. Предишното искане беше правно нищо, сегашното е просто нищо, категоричен е Гешев.

Той посочи, че натискът на управляващите ще има последици, цената за които ще платят българските граждани.

"Това не е сериозният въпрос на деня. Сериозните въпроси пред българското общество са цените на тока, икономическата криза, здравната и социалната. Виждате какво се случва в Украйна“, каза главният прокурор. По думите му отстраняването му въобще не представлява интерес за българските граждани.

Що се отнася до обвиненията към него Гешев смята, че „това е механичен сбор между манипулативни и неверни политически твърдения, субективни също, неверни оценки и обикновено цитиране на норми". "Заедно общо нямат никаква връзка с конституцията и законите на страната, а още по малко с главния прокурор. Това щеше да е смешно, ако не е тъжно. Тъжно е защото това е лош знак за българската държавност. Лош знак е затова, че явно се оправдават притесненията на българската прокуратура и на съдебната власт, изразени пред европейските ни партньори“, коментира Иван Гешев.

"Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават притесненията на българската прокуратура изразени пред европейските ни партньори. Вървим към проблеми, които мислехме за забравени преди приемането ни в ЕС. Възраждат се полицейският произвол, а цената ще плащат българските граждани", каза още той.

„Очаква се лустрация на съдии. Притеснени сме, защото изпълнителната власт, в лицето Министерствата на вътрешните работи и правосъдието, се занимава с това да атакува Прокуратурата, а не да върши своята работа. Това води до бум на престъпността – телефонни измами, полицейски произвол”, контрира обвинител номер едно.

"Твърденията за правно нищо на Гешев сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България правно нищо ли е? За това всички ще трябва да платим обезщетение. Част от твърденията, които сме изложили, черпим от МВР. Това са нови обстоятелства", каза от своя страна министър Надежда Йорданова.

По думите й, ако то не бъде прието, ще се обсъди и това на бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. "Ако проверките по другите обстоятелства установят уронване на престижа на съдебната власт, по Конституция съм готова да подам ново искане", сподели тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай