Гешев чака Кьовеши. Каква изненада й е приготвил

Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа

Гешев чака Кьовеши. Каква изненада й е приготвил | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще се срещне с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши утре, но допълни, че така или иначе е в постоянен професионален контакт с нея.

"Българската прокуратура многократно е заявявала, че ще подкрепи нашите прокурори в Европейската прокуратура. Притеснява ме единствено нарушаването на закона и принципа на разделение на властите от българските политици. Иначе нямам от какво да се притеснявам, още повече, че не виждам допирни точки между българската и европейската прокуратура, тъй като правомощията на европрокуратурата са много ясно регламентирани", уточни той.

Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа, заяви обвинител номер едно преди заседанието на правната комисия в парламента.

Комисията ще разгледа предложените промени в Закона за съдебната власт. Гешев съобщи, че идва лично, за да благодари на колегите си от специализираните структури и за пореден път се противопостави на закриването им. Според него това ще "катастрофира" делата срещу олигарсите в България и ще доведе до хаос в наказателното правораздаване.

Гешев разкритикува управляващите, че законопроектът им се прокарва без необходимото обществено обсъждане и предизвика лидера на "Да, България" Христо Иванов и правосъдния министър Надежда Йорданова на дебат за съдебната реформа.

"Щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи си вършим добре работата", похвали се главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай