Единодушно -за първи път избраха жена за председател на ВКС

Галина Захарова получи подкрепа от Гешев, Лозан и Надежда Йорданова

Единодушно -за първи път избраха жена за председател на ВКС | StandartNews.com

С 20 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен къд. За избора бяха необходими 17 гласа.

Така тя става първата жена председател в историята на съда. След 7 часа изслушване положително за Захарова се изказаха главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари. 

Захарова получи подкрепа подкрепата на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза настоящият председател Лозан Панов.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев също подкрепи кандидатурата на Захарова, като подчерта, че тя безупречна репутация. Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление, смята Гешев. Призова съдиите да я подкрепят.

"Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай