Двама бивши здравни министри отиват на прокурор

МВР установи нарушения при строителствпто на детска болница

Двама бивши здравни министри отиват на прокурор | StandartNews.com

След проверка на проекта за изграждане на Национална детска болница МВР дава на прокуратурата двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания.

Проверката на вътрешното министерство е започнала на 16 декември 2021 г., след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април до началото на октомври 2020 година и от директор на държавна компания.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Националния институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта.

През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава, съобщават от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай