Драма след закриването на спецправосъдието. Говори съдия

По думите й не е ясно какво ще се случи и със специалните разузнавателни средства (СРС)

Драма след закриването на спецправосъдието. Говори съдия | StandartNews.com

Много са неяснотите около продължаването на делата след закриването на спецсъда, съобщи в предаването „Офанзива” по НоваНюз Вилислава Ангелова, съдия от Специализирания съд.

„Не е ясно какво ще се случва след закриването с делата, окато съдиите бъдем разпределени на новите си работни места. Резултатът от това решение е, че започва да се гради нещо, което беше изградено, без да се ползват постигнатите позитиви. Ако се направи съпоставка за мерките в специализирания наказателен съд и другите съдилища, ако се вземе предвид ритмичността по делата, резултатите няма да са в наша вреда", подчерта съдийката.

"Постигнатите резултати в спецправосъдието са много - това са организацията на работа, изключително бързите производства. При нас едно дело приключва средно между 8 месеца и година и половина. Това са неща, които не бива да бъдат изгубени, независимо от закриването”, обясни тя.

По думите й не е ясно какво ще се случи и със специалните разузнавателни средства (СРС). „Въпросът е сложен и ние го поставихме. Тези СРС се отразяват в регистър в специализирания наказателен съд. С препращането на делата регистърът отива в Софийския градски съд. СРС няма как да се използват и остават висящи във въздуха”, каза Ангелова.

Неясноти има и около защитените свидетели. „Не знам как ще се организира и този въпрос. Проблем ще има, заради местните обвързаности. Не се съмнявам, че колегите имат качествата да проведат едно дело както трябва, но свидетелите, когато свидетелстват в съда в района, в който живеят, може и да откажат да го направят”, коментира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай