Доживотна присъда за убиеца на Кристи

7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря бе намерена убита от 21-годишния Мартин Трифонов

Доживотна присъда за убиеца на Кристи | StandartNews.com

Окръжният съд в Сливен осъди на доживотен затвор без право на замяна 21-годишния Мартин Трифонов, който уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Присъдата бе посрещната с аплодисменти от присъстващите в съдебната зала. Съдът уважи и гражданските искове на стойност 600 000 лв., предявени от майката, бабата и дядото на убитото дете. Мартин Трифонов ще изтърпи наказанието си при първоначален специален режим.

Момиченцето бе намерено убито на 15 август миналата година. След мащабно издирване на следващия ден убиецът бе задържан като при ареста му бе прострелян в краката, за да не избяга отново.

Сливенските магистрати заседаваха за втори път по делото, като бяха разпитани вещото лице д-р Тома Чаушев и четирима свидетели на частните ищци - роднините на детето. Съдът прие заключението на патолога д-р Чаушев, извършил огледа на тялото и аутопсията. Според него смъртта на Кристин е била неизбежна и неминуема, причинена от съчетана травма от удари с тъпи предмети. Разпитани бяха свидетели на роднините на убитото дете, които са граждански ищци по делото.

Те бяха единодушни, че случилото се е огромна трагедия, като посочиха, че хората продават фамилната си къща в Сотиря, която им напомня за убитата Кристин, пише дир.бг. Майката на момиченцето пък каза, че иска да се самоубие.

Три са обвиненията срещу 21-годишния Мартин Трифонов - за убийство, опит за изнасилване и блудство с малолетно дете. Пред съда окръжният прокурор Пламен Стефанов заяви, че обвиняемият, макар и млад, е обществено опасен, а деянието е извършено в условията на опасен рецидив. По думите на обвинителя, младежът няма ценностна система, а задоволява първичните си потребности. Затова и прокурор Стефанов поиска доживотна присъда.

Психологичната експертиза на Мартин е показала, че страда от личностно разстройство, но е съзнавал какво извършва. Прокурорът посочи още, че не открива смекчаващи обстоятелства, освен самопризнанията му.

Адвокатът на близките също поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Обвиняемият не пожела да обясни мотивите за престъплението, а адвокатът му настоя за наказание около средния размер, като посочи, че мъжът имал обремененост, израснал е в тежка среда, има личностно разстройство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест. Защитникът на Трифонов не пожела да застане пред медиите и да обясни, дали ще обжалва постановлението на съда.

Адвокат Сиво Сивов, който представлява частните ищци - роднините на детето заяви, че това е първата присъда след промяната в закона за съкратено съдебно следствие. По думите му, това ще бъде назидание за престъпниците и те ще имат пример за тежестта на закона. Милка Георгиева, бабата на убитата Кристин, заяви, че макар присъдата няма да върне внучката й, все пак е вид възмездие. Тя уточни, че не иска пари, дори и обезщетението да бъде изплатено, ще дари парите на деца в нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай