Петък,

Бивша британска премиерша на мисия в София, думите й

От: Рачо Рачев, сн. МП -
1169
Бивша британска премиерша на мисия в София, думите й
A
A
A

Правосъдният министър Надежда Йорданова се срещна с Чери Блеър, основател на Cheri Blair Foundation for Woman и съпруга на бившия британски премиер Тони Блеър, която е на посещение в България за участие в Конференцията „Жените в управителните съвети“, съобщи ведомството на Йорданова.

Като основен приоритет за България и Великобритания единодушно бе посочен принципът за върховенството на правото. Г-жа Блеър изрази твърдата си увереност, че това е необходимата гаранция за всяко демократично общество. Доверието във върховенството на правото е толкова важно, че веднъж разклатено, то много трудно може да бъде стабилизирано. А без доверието на обществото, не може да се постигне напредък. Предизвикателствата пред независимостта на съдебната система са заплаха за правовата държава.

В отговор министър Йорданова подчерта, че е изключително важно обществото да разбере, че хората на най-високи публични длъжности трябва да бъдат безупречни и че никой не е над закона.

Друга тема, която предизвика интерес в двете страни бе работата им по отношение борбата с домашното насилие. Министърът на правосъдието каза, че подходът трябва да е междуинституционален, като всички ангажирани институции заедно работят за решаването му и обществото следва да е добре информирано за последствията, които понася в резултат от домашно насилие. Тя използва случая да благодари на посланика на Обединеното кралство за подкрепата и съвместната работа по темата.

Блеър сподели, че в Обединеното кралство се работи целенасочено срещу проявите на заплахи и налагане на ограничения върху жертвите на домашно насилие, които се третират също толкова сериозно колкото и проявите на физическо насилие. Необходими са обучения и информационни кампании, насочени към полицията, магистратите, социалните услуги, работодателите и обществеността за последиците от тези прояви, каза тя.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички