Бивш депутат от ГЕРБ осъден за афера със суджук

Живко Мартинов с 2-годишна условна присъда

Бивш депутат от ГЕРБ осъден за афера със суджук | StandartNews.com

2-годишна условна присъда получи бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по т.нар. афера "Суджукгейт".

Мартинов е признат за виновен, че преди 11 години е изнудвал добричкия бизнесмен Антон Проданов да му достави един тон суджук, 30 кг телешка пастърма и 30 кг филе, твърдейки, че ги иска за експремиера Бойко Борисов.

Решенеито на Върховния касационен съд е окончателно. То потвърждава присъдата на по-долна инстанци и идва след продължили близо 5 години разследване и съдебен процес.

Самият потърпевш Антон Проданов не е желаел навреме да се оплаче за осъществено спрямо него противоправно поведение пред съответните институции, страхувайки се от повлияването им от подсъдимия като местен виден функционер на определена политическа партия. В тази насока не бива да се пренебрегва и обстоятелството, че потърпевшият е приел заканите за пълно ликвидиране на бизнеса му като лесно изпълними, поради което и се е поддал безропотно на изнудването.

Престъпната фактология, възприета от решаващите съдилища, разкрива, че от месец февруари 2011 г. насетне подсъдимият е заплашвал Проданов, за да го принуди да извърши нещо противно на волята му, а през месец ноември същата година вследствие именно на тази реализирана принуда, частният обвинител се е разпоредил с вещта - предмет на престъпно посегателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай