Арестуваха у нас осъдена бивша румънска министърка

Елена Удря беше осъдена на 6 години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение

Арестуваха у нас осъдена бивша румънска министърка | StandartNews.com

Бившата румънска министърка на туризма Елена-Габриела Удреа, която днес е осъдена окончателно на шест години затвор за корупция, е заловена в България. Тя е задържана за 24 часа във връзка с издадената от румънските власти европейска заповед за арест.

Преди да бъде осъдена, Удреа е напуснала Румъния легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това. 

Влязла е в България през граничния пункт в Русе, предава bTV. По-късно е заловена на "Кулата" при опит да напусне страната ни на път за Гърция. 

Румънските полицейски власти са изпратили искане за съдействие от българските си колеги, с цел локализиране на територията на страната ни на лек автомобил и придвижващите се с него лица, едно от които е била осъдената вече румънска бивша министърка. 

По-рано през деня Удреа беше осъдена в Румъния окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото "Галавечер на Буте".

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удреа е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай