Неделя,

Аферата "Хемус": Повдигнаха обвинение на директора на ГДБОП

От: Агенция Стандарт, фото БГНЕС -
937
Аферата "Хемус": Повдигнаха обвинение на директора на ГДБОП
A
A
A

След подаден сигнал от прокурори Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Обвинението е срещу началника на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов по аферата около АМ "Хемус", става ясно от съобщение на прокуратурата.

На комисар Стоянов е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Още в началото на разследването наблюдаващите прокурори се оплакаха, че Калин Стоянов им е оказвал натиск, като целта била на обвиняемия по аферата Борислав Колев да бъде разрешено да напусне страната. Тогава от ГДБОП отговориха, че обвинителите отказвали да разпитват лицето, което било готово да разкрие пред тях схемата.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com