Адвокат: Радев е уязвим ако прави бунт или преврат

Текстовете за държавна измяна и престъпления срещу републиката имат връзка, но ограничена

Адвокат: Радев е уязвим ако прави бунт или преврат | StandartNews.com

Неясно дефинирани са текстовете в българското законодателство, които определят случаите на държавна измяна, особено когато става въпрос за водеща политическа фигура, каквато е президентът. Това бе един от изводите, направени от заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет Людмил рангелов в интервю за Канал 3.

"Текстовете за държавна измяна и престъпления срещу републиката имат връзка, но ограничена. Главата е зле редактирана. Текстовете са остарели. Държавна измяна е участие на президента в бунт, преврат", каза Рангелов.

Според него за "държавна измяна" може да се смята само деяние, извършено от президента, като организиране на опит за преврат, предателство и шпионство. Ако президентът причини вреда на интересите на дължността, която заема, също, но в този случай текстовете също са неясни.

"Само ако целта е отслабване и подронване на устоите на държавата", уточни адвокатът.

"За държавната тайна има изброени конкретни факти и обстоятелства. Списъкът се променя в годините. И пак целта е важна. Съзнателното намаляване на отбранителните способности на държавата е такава цел", обясни още Людмил Рангелов.

Ако са военнослужещи лицата, към които е насочен интересът на чужди разузнавания, военната прокуратура разследва такива сигнали, ако не са, специализираната. Компетентността на прокуратурите не е строго фиксирана от закона. 

"Главният прокурор може да възложи, на когото прецени за подходящ прокурор, и за която прецени за подходяща структура. Също и дали да остане при досегашния наблюдаващ прокурор или да го възложи на друга прокуратура", посочи Рангелов.

"Ако един служител на българските служби предостави секретна информация, това действие категорично означава, че се поставя в услуга на друга държава. Трябва да има желание да се увреди държавата във фундаментите ѝ. Като юрист съм спокоен за ситуацията в държавата. Текущите факти не могат да доведат до конституционна криза, ако се натрупват още, винаги е възможно, дори и без да са налице тези факти. В медиите се преекспонират събитията", изказа още мнението си адв. Людмил Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай