Сряда,

50 г. затвор за българина от педофилската мрежа

От: Агенция Стандарт -
249
50 г. затвор за българина от педофилската мрежа
A
A
A

48-годишен български компютърен специалист е арестуван и чака екстрадиране в САЩ след разбиването на международна мрежа за детска порнография с абонати в 101 страни и приходи в размер на 9,5 млн. долара, обявиха на брифинг от Националната следствена служба.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американските власти. Установено е, че задържаният е администратор на сайта, в който има 4,5 млн. снимки и видеоклипове със сексуално съдържание и участие на деца между 6 и 10 години. Ръководителят на НСлС Борислав Сарафов посочи, че повечето от жертвите са от Украйна и Молдова, но призна, че все още не е анализирано цялото съдържание и не може да се изключи и присъствието на българчета.

Гнусните кадри били разглеждани от педофили от 101 държави, като сред тях има и такива от България, за чието местонахождение разследващите имат данни и ще бъдат подведени под отговорност. Голяма част от галериите в сайта са били с месечен абонамент от 80 долара, като така платформата е заработила около 9,5 млн. долара за няколко години, а администраторът е получил около половин милион долара от тях.

Останалите в схемата са американци, като е имало и лица, които са се занимавали с прането на парите от незаконната дейност. Престъпната група е поддържала високо ниво на конспиративност, като комуникацията се е случвала през споделени анонимни пощенски кутии с цел по-трудно проследяване. У нас са използвани „различни специални техники“, за да бъде установена самоличността на администратора, както и с кого общува. В понеделник белезниците са щракнали около ръцете му.

Сарафов отправи предупреждение към всички, които имат общо с този вид сайтове: „Трябва да имат предвид, че правоохранителните органи следим активно тяхната дейност. Никой не е анонимен, дори и скрит зад своя компютър – ние знаем името му, знаем местонахождението му. Това са престъпления, които чисто човешкото в нас не допуска изобщо, че могат да бъдат реализирани, но има хора с извратено мислене и извратено съзнание“.

Той отбеляза, че по американското законодателство администраторът е застрашен от минимум 50 г. затвор за действията си. „Предпочитам да го съдят там“, призна Сарафов.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички