50 г. затвор за българина от педофилската мрежа

48-годишен български компютърен специалист е арестуван и чака екстрадиране в САЩ

50 г. затвор за българина от педофилската мрежа | StandartNews.com

48-годишен български компютърен специалист е арестуван и чака екстрадиране в САЩ след разбиването на международна мрежа за детска порнография с абонати в 101 страни и приходи в размер на 9,5 млн. долара, обявиха на брифинг от Националната следствена служба.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американските власти. Установено е, че задържаният е администратор на сайта, в който има 4,5 млн. снимки и видеоклипове със сексуално съдържание и участие на деца между 6 и 10 години. Ръководителят на НСлС Борислав Сарафов посочи, че повечето от жертвите са от Украйна и Молдова, но призна, че все още не е анализирано цялото съдържание и не може да се изключи и присъствието на българчета.

Гнусните кадри били разглеждани от педофили от 101 държави, като сред тях има и такива от България, за чието местонахождение разследващите имат данни и ще бъдат подведени под отговорност. Голяма част от галериите в сайта са били с месечен абонамент от 80 долара, като така платформата е заработила около 9,5 млн. долара за няколко години, а администраторът е получил около половин милион долара от тях.

Останалите в схемата са американци, като е имало и лица, които са се занимавали с прането на парите от незаконната дейност. Престъпната група е поддържала високо ниво на конспиративност, като комуникацията се е случвала през споделени анонимни пощенски кутии с цел по-трудно проследяване. У нас са използвани „различни специални техники“, за да бъде установена самоличността на администратора, както и с кого общува. В понеделник белезниците са щракнали около ръцете му.

Сарафов отправи предупреждение към всички, които имат общо с този вид сайтове: „Трябва да имат предвид, че правоохранителните органи следим активно тяхната дейност. Никой не е анонимен, дори и скрит зад своя компютър – ние знаем името му, знаем местонахождението му. Това са престъпления, които чисто човешкото в нас не допуска изобщо, че могат да бъдат реализирани, но има хора с извратено мислене и извратено съзнание“.

Той отбеляза, че по американското законодателство администраторът е застрашен от минимум 50 г. затвор за действията си. „Предпочитам да го съдят там“, призна Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай