12 г. затвор за трафик на хора

12 г. затвор за трафик на хора | StandartNews.com

Тежък удар срещу каналджиите готви държавата. Управляващите предвиждат законодателни мерки за справяне с незаконния емигрантски трафик. Промените ще влязат като предложения за промени в Наказателния кодекс (НК) между първо и второ четене, научи "Стандарт". Крутите мерки предвиждат затвор от 3 до 12 години за длъжностни лица, замесени в каналджийски канал. Грози ги глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество. Под ударите попадат граничари, митничари и полицаи, ако престъплението им бъде доказано.

За пръв път в НК ще бъде включен текст срещу т.нар. вътрешното каналджийство - организираното превеждане на хора от граница до граница в рамките на страната. В закона е записано, че "който подпомогне чужденец да напусне пределите на страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от 1 до 6 години и с глоба от 5000 до 15000 лева". Само преди ден МВР съобщи за два случая на трафикиране. В ямболското крайгранично село Крайново гранични полицаи заловиха каналджия, натъпкал 17 бежанци в спортно БМВ. Пернишки служители на реда пък спипаха двама каналджии, превозващи 13 бежанци към сръбската граница. Парадоксът е, че според сега действащото законодателството единственото, за което могат да бъдат наказани, е, че транспортират хора по начин, опасен за живота им. Към момента трафикът на повече хора с автомобил във вътрешността на страната се санкционира единствено за нарушение на допустимия брой пътници по Закона за движение по пътищата. Новите правила вече криминализират деянието като "тежко престъпление". Ударени ще бъдат и всички, даващи подслон на незаконно влезли в страната - хотелиери, съдържатели на хостели, както и таксиметровите шофьори, "извършващи транспортни услуги през територията на страната за чужденци, влезли без разрешение или не през определените за това места".

Започва тотална стабилизация на работата на всички сектори по границата и още по-строг контрол от страна на Гранична полиция и митниците. Обсъжда се и създаването на общо спецзвено между МВР и прокуратурата, което да е ангажирано изцяло с работата по разбиване на мрежите на каналджиите и строгите санкции срещу тях. Законодателните усилия идват в отговор на премиерския ултиматум каналджиите да бъдат ударени тежко. Преди четири дни при посещението си в Свиленград Бойко Борисов отсече: "Ние трябва да си стабилизираме работата по границите и да ударим каналджиите тежко, което ще бъде направено". Писането на текстовете е възложено на шефа на Правната комисия Данаил Кирилов, който работи в сътрудничество с депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро. Предложенията им са консултирани с МВР. В началото на юли патриотите предложиха подобни промени в НК, но тогава те не влязоха за обсъждане в Правната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай