Жесток натиск! Еврокомисар иска решение за Македония през юни

Френското председателство е изключително ангажирано и Макрон лично взима участие

Жесток натиск! Еврокомисар иска решение за Македония през юни | StandartNews.com

Оливер Вархей, еврокомисарят по разширяването, пристига днес в София, за да търси решение на създалата се криза в отношенията между България и Северна Македония.

В интервю за македонската телевизия Сител, Вархей, който участва в инициативата "Отворени Балкани" в Охрид обяви, че веднага след края на форума ще отпътува към нашата страна. На въпрос дали Северна Македония и Албания могат да бъдат разделени по пътя си към членство в ЕС, еврокомисарят отговори, че целта е Скопие да постигне напредък още през юни.

Вархей каза още, че работи в тясно сътрудничество с френското европредседателство и лично с президента Макрон. Преди дни френският държавен глава изрази готовност да домакинства в Париж междуправителствена среща между представители на България и Северна Македония, в търсене на споразумение.

„Докато има и най-малък шанс, ще продължа да работя. Оттук заминавам веднага за София и ще продължа да работя за решение през юни. Работим много тясно с френското председателство. Ние няма да оставим нито един необърнат камък, за да завършим това. Френското председателство е изключително ангажирано и президентът Макрон лично взима участие. Мисля, че всички искаме приемлив и за двете страни резултат, с който да продължим напред и най-накрая да проведем първата междуправителствена конференция и процеса на присъединяване на Северна Македония”, каза Вархей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай