Неделя,

Завършва международната конференция за Западните Балкани

От: Стандарт -
Завършва международната конференция за Западните Балкани
A
A
A

Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на балканското движение към Европейския съюз. Това е заявил при закриването на международната конференция "Западни Балкани" евродепутатът Ангел Джамбазки. Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).
В закриващото изказване Джамбазки е обърнал специално внимание на ролята на НАТО и необходимостта от промени в ЕС. Според него НАТО е организацията, от която трябва да се взима пример. По думите му тя е много по-организирана, с много по-плътно присъствие и много по-бързо реагираща от ЕС. Съюзът трябва да бъде променен и да бъде много по-бърз, по-реактивен, по-последователен и по-честен, счита Джамбазки. "Никой не може да бъде заставен да се присъединява към един или друг военен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от държавите минава през обществото й. И ако те решат, винаги са добре дошли. Първо в София, а после и в Северноатлантическия договор и в Европейския съюз. Този разговор трябва да продължи и ще продължи", е заявил още Джамбазки.

В конференцията "Западни Балкани" са били обсъдени ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона. Състояла се е и "Кръгла маса на младия политически лидер" за бъдещето на Западните Балкани.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички