Завършва международната конференция за Западните Балкани

Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на балканското движение към Европейския съюз според евродепутата Ангел Джамбазки

Завършва международната конференция за Западните Балкани | StandartNews.com

Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на балканското движение към Европейския съюз. Това е заявил при закриването на международната конференция "Западни Балкани" евродепутатът Ангел Джамбазки. Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).
В закриващото изказване Джамбазки е обърнал специално внимание на ролята на НАТО и необходимостта от промени в ЕС. Според него НАТО е организацията, от която трябва да се взима пример. По думите му тя е много по-организирана, с много по-плътно присъствие и много по-бързо реагираща от ЕС. Съюзът трябва да бъде променен и да бъде много по-бърз, по-реактивен, по-последователен и по-честен, счита Джамбазки. "Никой не може да бъде заставен да се присъединява към един или друг военен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от държавите минава през обществото й. И ако те решат, винаги са добре дошли. Първо в София, а после и в Северноатлантическия договор и в Европейския съюз. Този разговор трябва да продължи и ще продължи", е заявил още Джамбазки.

В конференцията "Западни Балкани" са били обсъдени ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона. Състояла се е и "Кръгла маса на младия политически лидер" за бъдещето на Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай