Зам.-шеф на парламента скочи срещу ГЕРБ заради 24 май

24 май е един страхотен празник, но това е поредната политическа игра

Зам.-шеф на парламента скочи срещу ГЕРБ заради 24 май | StandartNews.com

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС обяви, че внася предложение в Народното събрание за промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник. По думите на вносителите този ден обединява българския народ, превръща се в измерител на неговата емоционалност и е ден, в който българите засвидетелстват своята ценностна система и отправят послание към целият свят.

„За мен е много интересно как колегите от ГЕРБ 12 години  не са внесли подобно искане. Как точно сега се сетиха, че националният празник следва да бъде променен от 3 март на 24 май", попита в интервю за НоваНюз заместник-председателят на Народното събрание от „Продължаваме Промяната” Мирослав Иванов. 

"24 май е един страхотен празник, но това е поредната политическа игра за изместване на фокуса от важните теми, за това да се ангажира вниманието на правителството и Народното събрание в посока, която няма да донесе нищо на българските граждани като реален ефект върху техния живот”, каза той.

„Промяната на националния празник на страната следва да бъде взета след широк обществен консенсус. Към момента не сме го обсъждали в нашата парламентарна група. Дали това ще бъде референдум, пак казвам, това ще бъдат средства в неправилна посока и то в момент на криза и ангажиране на обществено време и внимание по въпрос, който няма да бъде в полза на обществото”, добави Иванов.

По думите му в момента коалицията върви в правилната посока. „Има напрежение в Народното събрание. Опозицията се заяви като конструктивна, но в никакъв случай не е такава и надали някой български гражданин трябва да живее със съзнанието, че имаме такава. Напротив – тя се опитва всячески да разклати управлението, което не е в интерес на гражданите”, коментира той.

„Напрежение се опитва да се създава по отношение на правителството от ден едно. Непрекъснато се спекулира, че това правителство няма да издържи повече от 2 месеца, защото е формирано по нетипичен за българските стандарти начин – включва партии от крайно ляво до крайно дясно. Виждаме, че с диалог, компромиси, взаимни отстъпки и високо ниво на премереност и отговорност вече 6 месеца успяваме да взимаме важни решения за страната”, добави Иванов.

Той отбеляза още, че всяка седмица се провежда Коалиционен съвет на лидерско ниво, както и че непрекъснато има работни групи, които обсъждат конкретни законопроекти и решения. „В коалицията всеки защитава своята позиция, има спорове, но в крайна сметка надделяват аргументите”, категоричен беше зам.-председателят на НС.

„От „Продължаваме Промяната" имаме ясна посока и цел, дали сме ясни обещания, че искаме да победим модела на управление от последните 15-20 години. Ясно поставихме своите претенции на масата. Работим неуморно, за да постигнем възможно най-много от това, което сме обещали преди изборите”, посочи още той.

Относно предстоящата актуализация на бюджета, Мирослав Иванов заяви: „Когато приехме бюджета през февруари, тогава напрежението дойде основно от опозицията. В момента от колегите ми, които са в Комисията по бюджет и финанси, няма индикации, че има теми, които да създадат червени линии. Мисля, че отново ще внесем проект за бюджет, който да обединява вижданията на четирите формации в коалицията”.

Той коментира и антикризисните мерки, около които управляващите се обединиха. „Първата стъпка беше те да се изчистят на ниво коалиция. Всички са наясно, че едно изливане на пари не е решение. Няколко седмици се анализираше какво се случва и какви мерки са подходящи. Едно такова изсипване ще повиши още повече инфлацията, а не беше това идеята. Сега започва работа по това как тези мерки със законодателни решения ще бъдат имплементирани и как те ще се отразят на потенциалната актуализация на бюджета”, обясни Иванов.

Запитан за появилата се информация в „Политико“ за това, че премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата „Обнови Европа", която ще се състои на 30 май и че това е „най-силният знак, че неговата партия „Продължаваме Промяната” се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво”, зам.-председателят на НС каза: „ Към момента не мога да кажа нищо, защото няма взето такова решение от ръководния орган на „Продължаваме Промяната”, т.е. от т.нар. Изпълнителен съвет”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай