Захариева се срещна с Рияд ал Малики

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Палестина Рияд ал Малики, който е на официално посещение в България по нейна покана

Захариева се срещна с Рияд ал Малики | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Палестина Рияд ал Малики, който е на официално посещение в България по нейна покана. Министър Захариева изрази позицията на България и на ЕС, че сегашният застой в процеса за мир в Близкия изток е причина за сериозно безпокойство. Нашето виждане е, че в основата на намиране на решение стоят директни преговори между Държавата Израел и Палестина и много се надяваме постигнатите международни договорености и от Осло, и Парижките споразумения да продължат да бъдат изпълнявани, посочи българският външен министър. Тя подчерта, че е много важно колкото е възможно по-скоро да бъдат направени първи, дори малки стъпки за възстановяване на доверието и директните преговори между Палестина и Израел. Захариева отбеляза, че имаме многогодишно сътрудничество в областта на образованието и науката и че над 5 хиляди палестинци са завършили български училища. В момента само 22 палестинци се обучават в България и трябва да положим повече усилия да популяризираме нашето висше образование в Палестина, коментира Захариева и припомни, че миналата седмица МС е одобрил спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между България и правителството на Палестина.

Палестинският външен министър Рияд ал Малики коментира, че двамата са разговаряли за пречките, с които се сблъсква възстановяването на мирния процес в Близкия изток и по-специално израелско-палестинският. Ние продължаваме да сме убедени, че решението трябва да бъде постигнато чрез преки политически преговори, заяви министърът. Смятаме, че България, която съхранява отлични отношения и с израелската, и с палестинската страна, ще може да бъде мост между тях, коментира той. Рияд ал Малики отбеляза, че българо-палестинските двустранни отношения са отлични. Ние се надяваме тези отношения да окажат благоприятно въздействие на различни равнища, включително върху търговията между двете държави, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай