Йовчев: МВР няма задължения към бизнеса

МВР ще направи преглед на всички търговски дейности и те ще бъдат закрити

Йовчев: МВР няма задължения към бизнеса | StandartNews.com

София. Министерство на вътрешните работи (МВР) няма неразплатени задължения с бизнеса, но има количество от средства, които не са гарантирани в сегашния бюджет, които могат да попречат на нормалното функциониране на ведомството. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йочев за БНТ.

Йовчев не спомена конкретна цифра, защото „все още имаме възможности и, ако успеем да завършим някои от реформите, които правим в посока – по-добро управление на ресурсите, ще позволят тази сума да бъде по-малка. Конкретен пример са ваучерите за храна на служителите – наредбата е обнародвана, но средствата не са предвидени в Бюджет 2013", поясни министър Йовчев.

Той обясни, че министър-председателят и министърът на финансите са се ангажирали независимо от резултата на дебата за бюджета, средства ще се намерят. „Ще изпълним обещанията, които са поети към служителите", допълни още министърът на вътрешните работи.

По думите му "в бюджета имаме надценена приходна част". Трябва да има предварителни консултации, преди да се прегласува бюджета. Консултациите трябва да са с браншови организации, социални групи и да се обмисли дали може да има и други решения.

Министър Йовчев поясни, че МВР ще направи преглед на всички търговски дейности и те ще бъдат закрити. След като вече обяви закриването на охранителната структура СОД, се очаква това да се случи и със съществуващата в структурата на ведомството строителна фирма.

"Не може МВР да се занимава с бизнес, при това губещ", категоричен бе Йовчев.

Министъра обмисля и съдбата на почивните станции на министерството като подчерта, че със синдикатите се водят разговори да се пристъпи към тяхната продажба или поне отдаване под наем. В момента дейността им се дотира, а не всички служители успяват да ги ползват. По-добре да даваме всяка година пари на служителите на МВР за почивка отколкото да поддържаме почивни бази, обясни Йовчев.

Местата за хранене в министерството, които се ползвали само от администрацията няма да бъдат закрити, но дейността им няма да бъде субсидирана, обясни Йовчев.

Той съобщи, че всяка година от бюджета на министерството 4 млн. лв. се харчат именно за дотации.

По повод протестите на 23 юли Йовчев призна, че " ако се стигне до едно такова нещо, не може да се търси вина в полицията. Вина трябва да се търси в тези, които опитаха и упражниха насилие спрямо народни представители и други български граждани. Демокрацията има една съществена характеристика: „Насилието под никаква форма не може да бъде средство за решаване на политически цели."

Министър Йовчев заяви също, че въвежданите нови мерки за контрол върху СРС ще гарантират, че използването им, както и че всички дейности в МВР няма да излизат извън рамките на закона. Мерките за контрол са в съответствие с новите изисквания и технически постижения и при проверка винаги ще има материални следи за това кой е работил със СРС-тата, каза той.

В МВР има много забавени от години реформи, обобщи Цветлин Йовчев. По думите му, на дневен ред сега е съкращаването на администрацията, намаляването на бюрокрацията и подобряването на услугите за гражданите, особено по отношение дейността на КАТ и издаването на лични документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай