Йотова: Евроскептицизмът се засилва

Йотова: Евроскептицизмът се засилва | StandartNews.com

София. „Трябва да съобразим как ще накараме европейските и българските граждани да повярват в Европейския проект, защото слушайки и колегите си в Европа, мога да заключа, че се наблюдава едно засилване на евроскептицизма. Да видим какво ние ще искаме от Европа през следващия мандат. Дали България ще бъде страната, която ще прави политика, а няма да бъде само обект на европейска политика и безропотно да изпълнява това, което се нарежда от там". Това заяви Илияна Йотова пред bTV.

По думите и именно ксенофобията се превръща в много сериозно поле за дейност на различни екстремистки политически сили на Стария континент. „Тези сили даже успяха да направят и свой политически алианс. Случва се нещо много опасно – този алианс може да се очертае като трета политическа сила в Европа", подчерта евродепутатът. Тя пожела в месеците до изборите за евродепутати да се опитаме да чуем някакво положително послание, освен виковете „Оставка". „Искам да попитам докъде ни доведоха тези викове. Отговорът се вижда от международните и европейски статистики за това къде е мястото на България", заяви евродепутатът.

Според нея предстоящите евроизбори няма по нищо да приличат на тези през 2007 и през 2009 г. „Смятам, че сега залогът ще е много по-голям, защото, според мен, политическото наддаване започна много по-рано. Нека да видим как ще протекат европейските избори, а след това да обърнем поглед и на националните. Аз смятам, че избирателите на БСП ще бъдат много мобилизирани", подчерта евродепутатът.

Според нея на следващите избори някои политическите организации могат да използват и ксенофобските настроения у нас, за да печелят политически дивиденти. „Правя такъв извод, защото изследването на агенция „Медиана" показа много страшни цифри. За съжаление 15% от българските граждани заявяват, че чужденците, имигрантите трябва да бъдат изгонени от страната. Това за мен прозвуча повече от тревожно. Естествено е, че тази струна ще бъде дърпана непрекъснато по време на изборите. И аз смятам, че темата за имиграцията няма да бъде важна само за България, но и за Европа. По тази тема искам, заедно с моите европейски колеги, да кажем на хората да не превръщат проблемите с емиграцията, като основна за предстоящите избори, или ако тя присъства, да бъде от гледна точка на това какво може да направи Европа по въпроса", обясни Йотова. „Мисля, че от вниманието на хората не е убягнала истерията, която се направи в Англия с емигрантите от България и Румъния. Считам, че тук е мястото от тази тема да преминем и на другата важна за страната, а именно Шенген. Смятам, че не съм пророк, но според мен бе ясно, че темата ще бъде отхвърлена от Съвета на вътрешните министри на Европа, макар и тя да бе първа в дневния ред.

Тук ние трябва да направим преценка каква дипломация да водим. Как да подходим дипломатически към проблема, каква да бъде нашата стратегия. По мое мнение не трябва въпросът да се превръща в политически", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай