Йотова попари кабинета за мерките. Тежки въпроси

Предложените от коалицията мерки срещу кризата не са антиинфлационни, отсече тя

Йотова попари кабинета за мерките. Тежки въпроси | StandartNews.com

Хладен коментар към кабинета за предложението от него мерки направи вицепрезидентът Илияна Йотова. И отправи серия тежки въпроси към управляващите.

Предложените от коалицията мерки срещу кризата не са антиинфлационни, отсече Йотова преди церемония в УНСС по връчване на дипломите на бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“.

Мерките не са насочени да борят инфлацията, а по-скоро към това да облекчат положението и ситуацията на хората и бизнеса, но по никакъв начин не стопират инфлацията, защото „инфлация се стопира, когато има по-голямо производство, когато се стимулира индустрията на страната, когато се стимулира икономиката, когато има свежи нови инвестиции“, обясни вицепрезидентът.

„На този етап, като първа крачка – добре, но аз, лично, очаквах повече, очаквах да бъде наистина повишена минималната работна заплата и да се сложи необлагаем минимум“, допълни Йотова. Това действително е мярка с дългосрочен ефект и според мен тя е необходима, каза още тя.

"Все още от това, което е предложено, нямам отговор на въпроса какъв ще бъде ефектът върху нас, потребителите, дали действително тези проценти, които се съобщават ще имат пряко отражение върху стандарта и сигурността на хората за следващите месеци, така че да могат да си покриват сметките, да изхранват семействата си и да могат да се чувстват спокойни. Нямам отговор на въпроса тези два милиарда откъде ще дойдат – дали ще бъдат запланувани в актуализацията на бюджета, дали става дума за пари, които са от нарастващите заеми на страната, ние нямаме никакъв отговор от страна на министър-председателя", допълни Йотова.

"На трето място – доколко тези мерки ще бъдат устойчиви, доколко бизнесът може да се надява на тях, доколко може да бъде сигурен, че те ще продължат и следващите месеци. Не на последно място – доколко кризите и предизвикателствата по отношение на доставки на горива, по отношение на цени, които всеки месец ще бъдат съобщавани от регулаторните органи, ще бъдат съобразени с тези мерки или всеки път ще се казва, че "възникват нови обстоятелства и ще трябва да променим предложенията си"," коментира още Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай