Четвъртък,

Йотова попари кабинета за мерките. Тежки въпроси

От: СТАНДАРТ -
3572
Йотова попари кабинета за мерките. Тежки въпроси
A
A
A

Хладен коментар към кабинета за предложението от него мерки направи вицепрезидентът Илияна Йотова. И отправи серия тежки въпроси към управляващите.

Предложените от коалицията мерки срещу кризата не са антиинфлационни, отсече Йотова преди церемония в УНСС по връчване на дипломите на бакалаври и магистри от катедра „Международни отношения“.

Мерките не са насочени да борят инфлацията, а по-скоро към това да облекчат положението и ситуацията на хората и бизнеса, но по никакъв начин не стопират инфлацията, защото „инфлация се стопира, когато има по-голямо производство, когато се стимулира индустрията на страната, когато се стимулира икономиката, когато има свежи нови инвестиции“, обясни вицепрезидентът.

„На този етап, като първа крачка – добре, но аз, лично, очаквах повече, очаквах да бъде наистина повишена минималната работна заплата и да се сложи необлагаем минимум“, допълни Йотова. Това действително е мярка с дългосрочен ефект и според мен тя е необходима, каза още тя.

"Все още от това, което е предложено, нямам отговор на въпроса какъв ще бъде ефектът върху нас, потребителите, дали действително тези проценти, които се съобщават ще имат пряко отражение върху стандарта и сигурността на хората за следващите месеци, така че да могат да си покриват сметките, да изхранват семействата си и да могат да се чувстват спокойни. Нямам отговор на въпроса тези два милиарда откъде ще дойдат – дали ще бъдат запланувани в актуализацията на бюджета, дали става дума за пари, които са от нарастващите заеми на страната, ние нямаме никакъв отговор от страна на министър-председателя", допълни Йотова.

"На трето място – доколко тези мерки ще бъдат устойчиви, доколко бизнесът може да се надява на тях, доколко може да бъде сигурен, че те ще продължат и следващите месеци. Не на последно място – доколко кризите и предизвикателствата по отношение на доставки на горива, по отношение на цени, които всеки месец ще бъдат съобщавани от регулаторните органи, ще бъдат съобразени с тези мерки или всеки път ще се казва, че "възникват нови обстоятелства и ще трябва да променим предложенията си"," коментира още Илияна Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички