Йотова каза къде се ражда българската идентичност и самосъзнание

Йотова бе посрещната в Амфитеатър "Аполония" в Стария Созопол от кмета на Общината

Йотова каза къде се ражда българската идентичност и самосъзнание | StandartNews.com

Созопол се превръща в истинска културна и историческа столица на България. Искам да пожелая на всички жители и гости на града много здраве. Моето послание днес е – елате на Българското Черноморие, елате в Созопол, защото той има много какво да ви даде и като история, и като култура. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, минути преди началото на големия празничен концерт в Амфитеатър “Аполония“ за празника на морския град, който се отбелязва на днешния ден към почит към Св. Марина. 

“Кметът Тихомир Янакиев има едно предимство пред своите колеги и то е, че той не позволи модерният град да надделее над античния град. На него и на неговия екип благодаря и пожелавам да имат много нови проекти. Почти няма на европейската карта град, чиято история да започва пет хиляди години преди новата ера. Созопол не е само град, той е дълга история, написана от милиони човешки съдби. Ако се замислим тук, ако човек копае дълбоко, ще намери всички тези исторически пластове. Созопол пише не само българската, но и европейската история“, каза вицепрезидентът. 

Йотова бе посрещната в Амфитеатър "Аполония" в Стария Созопол от кмета на Общината Тихомир Янакиев, председателя на местния парламент Георги Пинелов, общински съветници и общественици. 

“Созопол е от онези омагьосани места, от които черпим самочувствие. Тук се ражда българската идентичност и българското самосъзнание. Днес Созопол е не само минало и настояще, но той е и бъдеще. Тази вечер ми позволете да се обърна с думи на благодарност към целия екип на кмета Янакиев и лично към него и да кажа: уважаеми колеги от местната власт, Вие наистина правите чудеса, защото по това си личи културата и амбицията на едно ръководство, на един екип. Тук само след години всички ще станем съвременници на един огромен културен проект. Тук в морето има един чудесен остров “Св. св. Кирик и Юлита“. Само след години, дай Боже, да станем свидетели на новия български Лувър там – един проект, който ще се прави с много европейски столици и който ще бъде притегателен културен център. Център, в който ще се срещат и много учени като място, в което да изучават историята на човешката цивилизация“, каза в словото си към созополчани вицепрезидентът. 

По време на официална церемония тази вечер Янакиев отличи талантливите деца на Созопол, лауреати от международни състезание. Плакет получи Аляра Махмудова за високи постижения в областта на математическите науки. Рая Стамболиева беше отличена за отлични резултати в образователния процес. Веднага след това в препълнен Амфитеатър жители и гости на града посрещнаха фолклорната певица Николина Чакърдъкова. Преди началото на празничния концерт Илияна Йотова запали свещ в църквата “Св. Николай Чудотворец“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай